4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Subaru Forester 2.0X - Toyota RAV4 2.0

Εξέλιξη των ειδών

Όπως ακριβώς η Toyota αποφάσιζε πριν από δύο χρόνια ότι το νέο της RAV4 θα έπρεπε να εξελιχθεί ώστε να προσαρμοστεί στις συνήθειες των αγοραστών (με σαφώς πιο ασφάλτινους προσανατολισμούς), έτσι και η Subaru κατάλαβε ότι η διαφορετικότητα και η τεχνολογική υπεροχή δεν αποτελούν από μόνα τους εχέγγυα της εμπορικότητας. Ιδού, λοιπόν, το νέο, μεταμορφωμένο Forester, αντιμέτωπο με το αρχέτυπο των SUV.

ΣTHN ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας, που θα γραφτεί την εποχή που δε θα υπάρχουν πια αυτοκίνητα, ένας σχετικά μικρός κατασκευαστής από την Ιαπωνία θα κατέχει περίοπτη θέση στο κεφάλαιο «μύθοι και θρύλοι», συνυφασμένοι όλοι με τη σχεδίαση των μοντέλων του. Σύμφωνα με τον επικρατέστερο, τα σχέδια έρχονταν κωδικοποιημένα απευθείας από τον αστερισμό των Πλειάδων. Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τους εξωγήινους Τζουτζάρους και τους μικρούς πράσινους Μπερτόνε, οι Ιάπωνες ονόμασαν την εταιρεία τους «Subaru», Πλειάδες, κατά το ελληνικότερον, δηλαδή. Μια δεύτερη, πιο θρησκόληπτη εκδοχή υποστήριζε πως κάθε ντιζάιν προέκυπτε από θεϊκή παρέμβαση και εδίδετο λαξευμένο σε πέτρινες πλάκες στην κορφή του όρους Φούτζι και μόνο στον πρόεδρο αυτοπροσώπως, απαραιτήτως έπειτα από 40ήμερη νηστεία και αποχή από τα εγκόσμια. Στο δρόμο (κάτι η εξάντληση, κάτι η αδυναμία, κάτι τα κοτρόνια και η στερεοποιημένη λάβα του Φουτζιγιάμα) όλο και κάποια πλάκα έπεφτε κι έσπαγε, όλο και κάποια γδερνόταν, αλλά κουτσά στραβά τα αυτοκίνητα έβγαιναν.
Ο τρίτος μύθος λέει πως οι Ιάπωνες τα είχαν ανέκαθεν χεσμένα τα ευρωπαϊκά γούστα και έφτιαχναν αυτοκίνητα για τη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου: την αμερικανική. Και, όντως, μπροστά στο Pontiac Aztec Rally, το όποιο Forester είναι η Ναόμι Κάμπελ συγκρινόμενη με τη... Γεωργία Βασιλειάδου, οπότε οι θεωρίες περί ασχημόπαπων είναι ψιλά γράμματα, για να δικαιολογούν το μισθό τους δυσκοίλιοι Eυρωπαίοι δημοσιογράφοι (πουλώντας δήθεν υψηλή αισθητική και άποψη).
Πέραν του δόγματος Λάρι Φλιντ, που θέλει τον καθένα μας να έχει από μία (άποψη), είναι γεγονός πως όλοι οι θρύλοι καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Αν η τεχνολογία είχε συνδυαστεί εξαρχής με ανάλογη εμφάνιση, το Forester θα ήταν sold out από το 1998! Γιατί κάτω από το καβούκι του ασχημόπαπου κρυβόταν τεχνολογία που δεν έχει άλλο SUV της κατηγορίας. Τετρακίνηση με τρία διαφορικά (ήτοι μετάδοση της κίνησης από 100% εμπρός έως 100% πίσω) και μπλοκέ το κεντρικό και το πίσω, κοντές σχέσεις, ανάρτηση βγαλμένη από το... WRC και εκείνος ο μπόξερ κινητήρας, που μπορεί να μην ήταν ποτέ ο δυνατότερος, αλλά δείχνει και είναι από τους πιο ισορροπημένους της κατηγορίας. Ένα σύνολο, δηλαδή, που ποτέ δεν ήταν σε θέση να προσφέρει κανένας ανταγωνιστής.

Εleven years after...
Έντεκα χρόνια και δύο γενιές αργότερα, η Subaru κάνει αυτό ακριβώς που όλοι θα περίμεναν: Διαφοροποιεί εξ ολοκλήρου το σχεδιασμό του SUV της, επιχειρώντας να το μετατρέψει από εκκεντρικό σε άκρως εμπορικό. Τέρμα η αισθητική του «υπερυψωμένου στέισον», ως ορισμός σχεδιαστικής φιλοσοφίας, καλώς ήρθε η mainstream λογική, που θέλει το SUV να σχεδιάζεται έτσι ακριβώς όπως το θέλει ο πελάτης: ως σύγχρονος κλώνος του πάλαι ποτέ «τζιπ», εξελιγμένος κατά τη δαρβινική θεωρία της ασφάλτου, για να επιζήσει στον 21ο αιώνα. Προσέξτε το νέο Forester δίπλα στο RAV4: Μήκος, πλάτος, ύψος δείχνουν και έχουν συνάφεια, για να μην αρχίσουμε με κάποιες λεπτομέρειες που μοιάζουν... υπερβολικά (βλέπε πίσω φανάρια).
Πριν πείτε πως τα αγαθά copies κτώνται, σας προλαβαίνουμε, επισημαίνοντας πως διατηρούνται οι κοντές σχέσεις και το symmetrical All Wheel Drive με μπλοκέ κεντρικό διαφορικό, χωρίς ωστόσο το πίσω διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης, το οποίο έπεσε θύμα των καιρών και του «εκσυγχρονισμού». Σύντροφος στις εκτός δρόμου διαδρομές είναι πλέον το σύνηθες ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πρόσφυσης-ευστάθειας (VDC), που καλείται να φροντίσει για την κατανομή ισχύος μεταξύ πίσω δεξιού και πίσω αριστερού τροχού μέσω της επενέργειας στα φρένα. Βίοι σχεδόν παράλληλοι και εδώ, όπου το RAV4 έχει, ως γνωστόν, απαρνηθεί το κεντρικό Torsen από την πρώτη κιόλας γενιά του, αντικαθιστώντας το με συνεκτικό συμπλέκτη, ESP που δεν(!) απενεργοποιείται και κλείδωμα μετάδοσης σε ποσοστό 55:45 εμπρός:πίσω, για τις δύσκολες καταστάσεις μέχρι τα 40 χλμ./ώρα.
Αλλαγές στο Forester υπάρχουν τόσο στην πίσω ανάρτηση (με διπλά ψαλίδια και αντιστρεπτική, καθώς το δάπεδο προέρχεται από το νέο Impreza) όσο και στα φρένα, όπου έχουν πλέον υιοθετηθεί δίσκοι αντί ταμπούρων. Εσωτερικά η αισθητική ακολουθεί το πνεύμα του νέου Impreza, σύγχρονη, ποιοτική και -στο μάτι, τουλάχιστον- πιο «ξεκούραστη» αυτής του RAV, που έχει αρχίσει να δείχνει τελικά τα χρονάκια του. Ανώτερη του RAV και η θέση οδήγησης, όπου οι πολλαπλές δυνατότητες ρυθμίσεων τιμονιού-καθίσματος παρέχουν εύκολα την ιδανική θέση οδήγησης.
Με 4.560 χλστ. μήκος (RΑV4: 4.395 χλστ.), 1.780 πλάτος (1.815), 1.700 ύψος (1.720) και μεταξόνιο 2.615 (2.560), τα αυτοκίνητα έχουν, όπως προείπαμε, παραπλήσιες διαστάσεις, με σημαντικά στοιχεία για τη σύγκριση το μήκος μεταξονίου, που χαρίζει στο Forester τους ξεκάθαρα μεγαλύτερους και πιο άνετους για επιβάτες χώρους, και την απόστασή του από το έδαφος, που φτάνει τα 215 χλστ. Στο χώρο αποσκευών, πάντως, το RAV4 υπερέχει με 586 διαθέσιμα λίτρα (έναντι 450), χωρίς μάλιστα ρεζέρβα στην πέμπτη πόρτα, αφού έχει αντικατασταθεί από ένα κιτ επισκευής σκασμένου ελαστικού, υπογραμμίζοντας τον ασφάλτινο χαρακτήρα της.

Εντός, εκτός και επί τα αυτά
Boλευόμαστε στο φιλικό κόκπιτ του Subaru με την τεράστια ηλιοροφή και ξεκινάμε για τη διαδρομή που θα μας οδηγήσει σε αυτοκινητόδρομο, επαρχιακούς δρόμους και χώμα, όπως δηλαδή αρμόζει σε SUV, κι ας τα χρησιμοποιούν, λέει, οι αγοραστές τους σχεδόν αποκλειστικά στην άσφαλτο. Κάτω από το δεξί ποδάρι και κάτω από το καπό βρίσκονται διαθέσιμοι 150 ίπποι/6.000 σ.α.λ. και 20 χλγμ./3.200 σ.α.λ., τιμές ελαφρώς παραλλαγμένες σε σχέση με αυτές του παλαιότερου μοντέλου. Η αναζήτηση των 8 χαμένων αλόγων καταλήγει στη νέα κυλινδροκεφαλή και στην επεξεργασία εμβόλων και θαλάμου καύσης του 2λιτρου μπόξερ, που έγιναν με γνώμονα την καλύτερη καύση και τη μείωση κατανάλωσης και εκπομπής ρύπων. Σε αυτό συμβάλλει και η βελτίωση της καμπύλης ροπής στις χαμηλομεσαίες και το +1χλγμ. στο μέγιστο σημείο της. Ουσιαστικά και πρακτικά, κατά την οδήγηση, οι διαφορές θα γίνουν αντιληπτές μόνο στις υψηλές στροφές, όπου και δεν υπάρχει πλέον νόημα να ξεπεράσεις τις 6.000, ακόμα και αν ο κόφτης βρίσκεται στις 6.800 σ.α.λ. Στις χαμηλομεσαίες θα κινηθείς απροβλημάτιστα, χωρίς όμως κάποια αισθητή διαφορά σε επίπεδο χρόνων, λόγω του επιπλέον βάρους και των ελαφρά μακρύτερων σχέσεων.
Ο 4κύλινδρος σε σειρά, τετράγωνης αρχιτεκτονικής (ΔιαμέτροςxΔιαδρομή 86x86 χλστ.) του RAV αποδεικνύει, πάντως, πως είναι ελαφρώς καλύτερος σε ελαστικότητα, ενώ στις ρεπρίζ προηγείται σταθερά του επίπεδου συνόλου του Subaru, με διαφορές που κυμαίνονται από 0,2 δλ. (30-50 χλμ./ώρα με 3η) έως και 1,8 δλ. (60-120 χλμ./ώρα με 5η). Εκεί, όμως, που το Forester παίρνει το αίμα του πίσω είναι στα 0-100 χλμ./ώρα, κερδίζοντας κατά 0,8 δλ. (10,2 δλ. έναντι 11,0 δλ. του RAV4), πράγμα που οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός πως το Subaru πιάνει τα 100 με 2η σχέση στο κιβώτιο. Εντέλει, ο χρόνος για τα 400 και 1.000 μ. από στάση (32,2 και 17,6 για το RAV, 31,7 και 17,3 για το Forester) επιβεβαιώνει το προφανές: Σε ισχύ οι δύο κινητήρες είναι απόλυτα ισοδύναμοι αλλά και σχεδόν ταυτόσημοι στην παραγωγή... θορύβου, ενώ στη συγκριτική διαδρομή το Forester κατανάλωσε σχεδόν 1 λίτρο καυσίμου παραπάνω από το RAV. Εντός στατιστικού σφάλματος ήταν, πάντως, οι διαφορές στο φρενάρισμα, με 62,1 και 61,3 μ. για Toyota και Subaru, αντίστοιχα, με φανερή βελτίωση ωστόσο για το τελευταίο, σε σχέση με το απελθόν μοντέλο: Οι δίσκοι πίσω κάνουν τη διαφορά, σε σύγκριση με τα ταμπούρα.

Τόσο κοντά και τόσο μακριά
Εμπεδώσαμε, λοιπόν, τις ομοιότητες RAV και Forester; Ωραία, γιατί κάπου εδώ τελειώνουν. Συγκεκριμένα, όταν μιλάμε για ό,τι αφορά την κίνηση στο δρόμο. Σε πάσης φύσεως και υφής δρόμο, ακόμα και πέρα από αυτόν! «¶νεση» είναι η λέξη που περιγράφει απόλυτα το νέο Forester και λες πως όλα έχουν στηθεί γύρω από αυτό. Οι ανωμαλίες απορροφώνται στο έπακρο, είτε εντός είτε εκτός δρόμου, η ποιότητα κύλισης είναι παραπάνω από ικανοποιητική, το τιμόνι δε μεταφέρει κραδασμούς, αλλά ούτε και μεγάλο όγκο πληροφορίας στον οδηγό. Ξεκινάς στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και θα μπορούσες εύκολα να αποβιβαστείς στο... Μόναχο, χωρίς να έχεις καταλάβει τίποτα.
Αντίθετα, το σφιχτά ρυθμισμένο RAV4 δεν μπορείς να πεις ότι θα σε κουράσει, αλλά σίγουρα δεν είναι και ό,τι πιο άνετο. Θα λατρέψει όμως το επαρχιακό δίκτυο εκεί που ο οδηγός, πατώντας σε πλαίσιο, ανάρτηση, κινητήρα, τιμόνι, θα ανακαλύψει το συνδυασμό που τόσα χρόνια χαρακτηρίζουμε ως «GTi των SUV». Δεν είναι τόσο οι επιδόσεις, όσο το ιδανικό πάντρεμα όλων αυτών που κάνουν το RAV να ξεχωρίζει από τους αντιπάλους (παραφωνία μόνο οι μεγάλες διαδρομές του επιλογέα), αποδεικνύοντας πως οι Ιάπωνες μετέφρασαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την «ασφάλτινη χρήση» που αναδεικνύουν οι έρευνες. Το ίδιο έκαναν και οι της Subaru, απλώς δίνοντας μιαν άλλη ερμηνεία. Τη λιγότερο «οδηγοκεντρική», κλείνοντας, αν θέλετε, πονηρά το μάτι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού(;). Γιατί οι διαφορετικές επιλογές στο στήσιμο της ανάρτησης έχουν τα μειονεκτήματά τους και στις δύο περιπτώσεις: Γέρνει, πλέει και τελειώνει στις ασφάλτινες καμπές με πολλά χιλιόμετρα αυτή του Forester, κουράζει στο χωματόδρομο το σφιχτά ρυθμισμένο RAV4. Απόρροια συνειδητών επιλογών, λέμε εμείς, αμφότερων των κατασκευαστών. Διόλου τυχαία και η επιλογή μη απενεργοποιούμενου VDC και στις δύο περιπτώσεις, που επενεργεί καθοριστικά περισσότερο στην άσφαλτο για το Subaru, και στο χώμα για το Toyota - στο τελευταίο συνοδευόμενο, μάλιστα, και από εκνευριστικό βόμβο! Είπαμε: Το RAV4 είναι για το χώμα, το πατημένο χώμα, και όχι για πολλά παραπάνω, κυρίως επειδή θα κουράσουν οι σκληρές και με μικρές διαδρομές αναρτήσεις του. Με το Forester είναι δεδομένο πως μπορείς να κινηθείς «μία πάνω», και αυτό χάρη στην ανάρτηση που καταπίνει τα πάντα, τη μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος (και την κανονική ρεζέρβα), που, κακά τα ψέματα, δίνει σιγουριά, αλλά και τις κοντές σχέσεις, που ενδείκνυνται όχι μόνο για τις κακοτοπιές, αλλά -καθ’ ότι όχι κοντές με την έννοια ενός... Defender- και για το πατημένο τερέν. Το ψηλότερο κέντρο βάρους και η πολύ μαλακή ρύθμιση της ανάρτησης θα κόψουν τη φόρα για πολλά παραπάνω, υπενθυμίζοντας στον οδηγό πως δε βρίσκεται σε... WRC, αλλά σε ένα κοινό SUV. Απώλεια για τις εκτός δρόμου διαδρομές -και όχι μόνο- μπορεί να χαρακτηριστεί η αντικατάσταση του LSD (του πίσω διαφορικού περιορισμένης ολίσθησης) από ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πρόσφυσης και ευστάθειας (από τα οποία, μάλιστα, απενεργοποιείται μόνο το πρώτο). Το στοιχείο διαφοροποίησης πήγε, εν ολίγοις, περίπατο...

Δύσκολοι καιροί για SUV;
Συγκρινόμενο με απόλυτα ορθολογικά κριτήρια με το RAV4, το νέο Forester δεν είναι σε καμία περίπτωση καλύτερο σε οδική συμπεριφορά στην άσφαλτο, ούτε συνολικά καλύτερο ως αυτοκίνητο, ενώ ο χαρακτήρας του στις εκτός δρόμου διαδρομές δε γνωρίζουμε ποιους και πόσους θα συγκινήσει, όταν στην αγορά υπάρχει, μάλιστα, και η εναλλακτική του Tiguan. Nαι, οι κοντές σχέσεις αποτελούν είδηση για την κατηγορία, η άνεση και οι χώροι προτερήματα, αλλά έως εκεί. Γιατί, αν για κάτι αγαπήσαμε όλα αυτά τα χρόνια το Forester, αυτό ήταν πάντα η διαφορετικότητά του· οι εντός δρόμου επιδόσεις, σε συνάρτηση με την εκτός δρόμου συμπεριφορά, αφού στο πατημένο χώμα μεταμορφωνόταν σε πραγματικό WRC, ενώ στις δύσκολες διαδρομές οι κοντές σχέσεις και τα δύο διαφορικά περιορισμένης ολίσθησης έδιναν τις λύσεις. Τώρα οι αναπόφευκτοι συμβιβασμοί που προκύπτουν από τη mainstream σχεδίαση -το ψηλότερο κέντρο βάρους, οι επιλογές στην ανάρτηση και οι διαφοροποιήσεις στη μετάδοση- έχουν μεταλλάξει το χαρακτήρα του μοντέλου τρίτης γενιάς, πράγμα όμως που δε σημαίνει σε καμία περίπτωση πως είναι a priori χειρότερο του ανταγωνισμού, αλλά σίγουρα δεν αριστεύει σε καμία πτυχή της προσωπικότητάς του. Το Forester δεν είναι πλέον το αυτοκίνητο που θα αγαπήσεις ή θα μισήσεις, είναι το αυτοκίνητο που θα αγοράσεις ή δε θα αγοράσεις. Και, αν αυτός ήταν ο στόχος (πράγμα πολύ πιθανό), τότε το νέο μοντέλο τον πετυχαίνει απόλυτα. Ωστόσο, είναι αναμφίβολα απρόσωπο και, ως εκ τούτου, και σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, δύσκολα θα συμπεριληφθεί στο μεγάλο βιβλίο της αυτοκινητικής ιστορίας!_ 4Τ

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Μέχρι το κλείσιμο της ύλης του τεύχους, η Subaru Motors Hellas δεν ήταν σε θέση να μας δώσει ακριβή στοιχεία για τις τιμές και τις εκδόσεις του νέου Forester, ωστόσο οι τιμές θα ξεκινούν από 29.000 ευρώ, δηλαδή λίγο κάτω του RAV4, το οποίο έχει ως βάση τα 29.800 (έκδοση Comfort).

ΤΟΥΡΜΠΟ;
Nαι, ο 16βάλβιδος τούρμπο των 2,5 λίτρων εξακολουθεί να υφίσταται στο νέο Forester, με 230 ίππους/5.200 σ.α.λ. και 32,6 χλγμ./2.800 σ.α.λ και αλλαγές σε στροβιλοσυμπιεστή και intercooler. Όμως, αποτελεί πολιτική της εταιρείας το εν λόγω μοντέλο να παρουσιαστεί μετά την πάροδο ορισμένων μηνών στην ευρωπαϊκή αγορά. Το περίεργο είναι, πάντως, πως η υπερτροφοδοτούμενη και ασφαλώς αρκετά πιο γρήγορη έκδοση έχει μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος σε σχέση με την ατμοσφαιρική (225 χλστ.)!

SUBARU FORESTER 2.0X
ΥΠΕΡ/ΑΝΕΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ/ΧΩΡΟΙ ΕΠΙΒΑΤΩΝ/ΚΟΝΤΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
ΚΑΤΑ/ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ/ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΣΩ LSD;

TOYOTA RAV4 2.0
ΥΠΕΡ/ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ/ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ/ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ
ΚΑΤΑ/ΣΦΙΧΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ (ΕΚΤΟΣ ΔΡΟΜΟΥ)/ΜΗ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΜΕΝΟ ESP

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
― Η EIΣOΔOΣ ΓIA IPOD ΣTO HXOΣYΣTHMA TOY FORESTER

ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
― Ο EKNEYPIΣTIKOΣ BOMBOΣ KATA THN ENEPΓOΠOIHΣH TOY ESP ΣTO RAV4

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣAN...
― ΝA BEΛTIΩΣOYN KAI OI ΔYO KATAΣKEYAΣTEΣ THN AΠAITOYMENH AΠOΣTAΣH AKINHTOΠOIHΣHΣ!

Ο ανταγωνισμός

HYUNDAI SANTA FE 2.7
Ποιότητα κύλισης, άνεση και χώροι είναι τα προσόντα του ανανεωμένου Santa Fe, με τους Κορεάτες να εξακολουθούν όμως να εμμένουν στο μεγάλου κυβισμού κινητήρα, που θα προβληματίσει πολλούς ως προς κόστος χρήσης. Σε καμία, πάντως, περίπτωση δεν προτείνουμε το συνδυασμό του με το απαρχαιωμένο 4τάχυτο αυτόματο κιβώτιο.

ΚΥΒΙΣΜΟΣ: 2.656 κ.εκ. ΙΣΧΥΣ:189 ίπποι/6.000 σ.α.λ. ΡΟΠΗ: 25,3 χλγμ./4.000 σ.α.λ. 0-100 XΛM./ΩPA*: 10,9 δλ. 80-110 χλμ./ώρα (5η)*: 12,6 δλ. ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ*: 15,4 λίτρα/100 χλμ. ΤΙΜΗ: 31.900 ευρώ

*ΤΙΜΕΣ 4Τ

HONDA CR-V
Δεν είναι SUV, είναι κροσόβερ! Τουτέστιν, ακόμα πιο εξειδικευμένο για την άσφαλτο, πράγμα που μεταφράζεται σε υποδειγματική ποιότητα κύλισης, συνδυασμένη με πολλά ηλεκτρονικά γκάτζετ και κινητήρα 100% Honda, ήγουν εύστροφο και πρόθυμο. Ντεζαβαντάζ για τους εκδρομικούς τύπους οι περιορισμοί που προκύπτουν για την εκτός δρόμου κίνηση.

ΚΥΒΙΣΜΟΣ: 1.997 κ.εκ. ΙΣΧΥΣ: 150 ίπποι/6.200 σ.α.λ. ΡΟΠΗ: 19,6 χλγμ./4.200 σ.α.λ. 0-100 χλμ./ώρα*: 10,3 δλ. 80-110 χλμ./ώρα (5η)*: 11,0 δλ. ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ*: 11,9 λίτρα/100 χλμ. ΤΙΜΗ: 34.400 ευρώ

*ΤΙΜΕΣ 4Τ

ΜΙΤSUBISHI OUTLANDER/CITROEN C-CROSSER/PEUGEOT 4007
Όχι ένα, αλλά... τρία SUV φτιάχνει η Mitsubishi για λογαριασμό της όσο και για την PSA. Yπό τα όποια λογότυπα οι επιδόσεις, η οδική συμπεριφορά και οι χώροι θα ικανοποιήσουν από κάθε άποψη, όμως οι εκτός δρόμου δυνατότητες δεν ξεπερνούν αυτές του RAV4. Εναλλακτική του μεγάλου και ενεργοβόρου κινητήρα των 2,4 λίτρων ο άψογος 2.2 ντίζελ των 38,7 χλγμ./2.000 σ.α.λ!

ΚΥΒΙΣΜΟΣ: 2.360 κ.εκ. ΙΣΧΥΣ: 170 ίπποι/6.000 σ.α.λ. ΡΟΠΗ: 23,7 χλγμ./4.100 σ.α.λ. 0-100 χλμ./ώρα*: 10,1 δλ. 80-110 χλμ./ώρα (5η)*: 11,0 δλ. ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ*: 13,9 λίτρα/100 χλμ. ΤΙΜΗ: 29.490 ευρώ (Μitsubishi)

*ΤΙΜΕΣ 4Τ

NISSAN X-TRAIL 2.0
Ικανοποιητικός ο συμβιβασμός σε επίπεδο ανάρτησης μεταξύ ασφάλτου-χώματος, αδιάφορος όμως ο μικρός 2λιτρος κινητήρας, που αδυνατεί να κινήσει το αρκετά βαρύ αμάξωμα στους ρυθμούς των ανταγωνιστών. Εφόσον η επιλογή είναι το X-Trail, τότε σίγουρα με τον υπέροχο 2λιτρο ντίζελ που «σκοτώνει»!

ΚΥΒΙΣΜΟΣ: 1.997 κ.εκ. ΙΣΧΥΣ: 141 ίπποι/6.000 σ.α.λ. ΡΟΠΗ: 19,9 χλγμ./4.800 σ.α.λ. 0-100 χλμ./ώρα*: 11,6 δλ. 80-110 χλμ./ώρα (5η)*: 11,8 δλ. ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ*: 12,1 λίτρα/100 χλμ. ΤΙΜΗ: 28.850 ευρώ

*ΤΙΜΕΣ 4Τ

SUZUKI GRAND VITARA 2.0
Εκσυχρονισμένο αισθητικά, όχι όμως και μηχανικά, το Grand Vitara είναι το μοναδικό της κατηγορίας που παραμένει πιστό στις παραδόσεις, αποτελώντας την απόδειξη πως τα SUV προήλθαν ως είδος από τα τζιπ. Μονόδρομος για τους εξερευνητές ανάμεσά μας, οι οποίοι δε θα διστάσουν να θυσιάσουν ποιότητα κύλισης και επιδόσεις, για πραγματικές off-road δυνατότητες.

ΚΥΒΙΣΜΟΣ: 1.995 κ.εκ. ΙΣΧΥΣ: 140 ίπποι/6.000 σ.α.λ. ΡΟΠΗ: 18,6 χλγμ./4.200 σ.α.λ. 0-100 χλμ./ώρα*: 12,1 δλ. 80-110 χλμ./ώρα (5η)*: 14,3 δλ. ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ*: 13,7 λίτρα/100 χλμ. ΤΙΜΗ: 27.500 ευρώ

*ΤΙΜΕΣ 4Τ

VW TIGUAN 1.4 TSi
O άξιος συνεχιστής του πάλαι ποτέ... Forester; Ισιώνει τα πάντα σε άσφαλτο-χώμα, προσφέρει επιδόσεις, δεν υστερεί σε χώρους, ενώ τα μόλις 1.400 κυβικά του θα φανούν μόνον όταν παραφορτωθεί με ανθρώπους και αποσκευές. Εν ολίγοις, ο νέος βασιλεύς της κατηγορίας!

ΚΥΒΙΣΜΟΣ: 1.390 κ.εκ. ΙΣΧΥΣ: 150 ίπποι/5.800 σ.α.λ. ΡΟΠΗ: 24,5 χλγμ./1.750 σ.α.λ. 0-100 χλμ./ώρα*: 9,6 δλ. 80-110 χλμ./ώρα (5η)*: 8,4 δλ. ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ*: 13,2 λίτρα/100 χλμ. ΤΙΜΗ: 26.950 ευρώ

*ΤΙΜΕΣ 4Τ